Resumo
One of the major concerns of nations in recent times is the food sovereignty of the world population, linked to all this comes the issue of sustainability, since the larger the population, the greater the demand for food, to produce a lot of food an even larger portion of land will be needed and, the soil has been becoming weak lately due to excessive degradation and use without due care, Agroecology appears as an alternative to producing food without damaging the soil so much, as it is an aspect focused on sustainability, that is, it will produce without harming the environment and much less the soil, agroecology kind of imitates the way plants interact in consortia, it is clear that agroecology at the moment cannot be implemented on a large scale, but in family farming, yes, it is possible, since the family farmer does not produce on a large scale, this family production is restricted to small family groups as the name suggests, “Family Farming”. The green revolution had a beautiful objective, but in the end it failed drastically, its objective was to end world hunger and in the end, it only served to fulfill political and economic goals.
Referências
ADAS, M. A fome: crise ou escândalo? São Paulo: Moderna, 1988.
ALTIERI, M. A.; FARREL, J. G. Sistemas agroflorestais. In: ALTIERI, M. Agroecologia: as bases científicas para uma agricultura sustentável. São Paulo, Rio de Janeiro: Expressão Popular/AS-PTA, 2012.
ALTIERI, M. Agroecologia: a dinâmica produtiva da agricultura sustentável. Porto Alegre: Ed. Universidade/UFRGS, 1998.
AMADOR, Maria Betânia Moreira. Sistemismo e Sustentabilidade: questão interdisciplinar. São Paulo: Scortecci, 2011.
BECKER, D. F (Org.). Desenvolvimento Sustentável: Necessidade e/ou Possibilidade? Santa Cruz do Sul: EDUNISC, 2002.
BONILLA, J. A. Fundamentos da agricultura ecológica. São Paulo: Nobel, 1992.
BRUMER, A. Transformações e estratégias produtivas na produção familiar na agricultura gaúcha. Cadernos de Sociologia. Porto Alegre, v.6, n.1, 1994.
CAPORAL, F. R.; COSTABEBER, J. A. Agroecologia. Enfoque científico e estratégico. Agroecologia e desenvolvimento rural sustentável, Porto Alegre, v. 3, n. 2, abr-jun. 2002.
CARSON, R. Primavera silenciosa, Munique: Biederstein, 1956.
CANDIOTTO, L. Z. P.; CARRIJO, B. R.; OLIVEIRA, J. A. A agroecologia e as agroflorestas no contexto de uma agricultura sustentável. In: ______. (Orgs.). Desenvolvimento territorial e agroecologia. São Paulo: Expressão Popular/AS-PTA, 2008.
CERVEIRA, R. Agroecologia e desenvolvimento: estudo de caso do grupo Curupira. Jaboti- PR, São Paulo, 2002. Dissertação (Mestrado em Agroecologia e Desenvolvimento) – Universidade do Estado de São Paulo.
FONTANA, J. Introdução ao estudo da história geral. Tradução de Heloísa Reichel. Bauru: EDUSC, 2000.
GRAZIANO NETO, F. Questão agrária e ecologia: crítica da moderna agricultura. São Paulo: Brasiliense, 1982. MARS, R. O desing básico em permacultura. Porto Alegre: Via Sapiens, 2008.
GLIESSMAN, S. R. Agroecología: procesos ecologicos en agricultura sostenible. Turrialba, C.R. : CATIE, 2002.
HELENE, Maria Elisa M.; MARCONDES Beatriz; NUNES, Edelci. A fome na atualidade. Scipione: São Paulo, 1994.
MARS, R. O design básico em permacultura. Porto Alegre: Via Sapiens, 2008.
MONTIBELLER F, G. O Mito do Desenvolvimento Sustentável: meio ambiente e custos sociais no moderno sistema produtor de mercadorias. Florianópolis: Ed. Da UFSC, 2004.
NEUMANN, Pedro S. O processo de produção agrícola e a preservação dos ecossistemas. Ciência e Ambiente, IV, n. 6, jan/jun,1993.
OLIVEIRA, A. U. A agricultura camponesa no Brasil. 4. ed. São Paulo: Contexto, 2010
PRIMAVESI, A. Manejo ecológico do solo. 18 ed. São Paulo: Nobel, 2006.
PREFEITURA MUNICIPAL DE CANHOTINHO/PE. Documentos e mapas diversos. s/d.
REZENDE FILHO, C. B. História econômica geral. São Paulo: Contexto, 1991.
ROSA, A. V. Agricultura e meio ambiente. São Paulo: Atual, 1998.
ROSS, Jurandir L. Sanches (Org.). Geografia do Brasil. 4. ed. São Paulo: Edusp, 2001.
SALAMONI, G. e GERARDI, L.H.O. Princípios sobre o ecodesenvolvimento e suas relações com a agricultura familiar. In: GERARDI, L.H.O. e MENDES, I. A. M. (Orgs.) Teoria, Técnicas, Espaços e Atividades: temas da Geografia contemporânea. Rio Claro: AGETEO, 2001.