Abstract
Cassava (Manihot esculenta Crantz) is a highly consumed root and a significant source of carbohydrates in Brazil and around the world. In the state of Pará, cassava is vital to the local economy, especially in the municipality of Tracuateua. The culture involves family farmers and serves as an important source of income and subsistence. Different cultivars are used, such as BRS Tapioqueira and BRS Verdinha, which exceed 70 thousand kg/ha with good management. Adequate fertilization, pest control and weed management are essential for high productivity. Irrigation can significantly increase production. On the property of Mr. Benedito Dutra, member of the RENIVA project, the production of seed cassava and cowpea is highlighted. It uses cultivars developed by Embrapa, such as BRS Kiriris, BRS Formosa and BRS Novo Horizonte, which are recommended for industrial use. Dutra also grows cowpeas, using varieties such as BRS Guirá and BRS Natalina, which are highly productive and adapted to local conditions. The property has an irrigated area of 23 hectares per central pivot, ensuring crop hydration during dry periods. During the field visit, several areas of experimentation were observed. The experimental plots of cassava and cowpea showed good performance, with a high survival rate and resistance to pests. The integration of advanced soil management, pest control and irrigation practices highlighted the property as an example of innovative agriculture. The experience on Mr. Dutra’s property demonstrated the importance of innovation and adoption of advanced agricultural practices for sustainable and productive agricultural production.
References
ALVES, A. A. C. Fisiologia da mandioca. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 1990.
ALVES, R. N. B.; MODESTO JUNIOR, M. de S.; DE SOUZA, B. D. L. Custos de produção de mandioca em diferentes sistemas de cultivo na mesorregião nordeste paraense. Belém: Embrapa Amazônia Oriental, 2019.
ALVES, R. N. B.; MODESTO JUNIOR, M. de S.; DE SOUZA, B. D. L. Custos de produção de mandioca em diferentes sistemas de cultivo na mesorregião nordeste paraense. Belém: Embrapa Amazônia Oriental, 2019.
ALVES, Raimundo Nonato Brabo et al. Mandioca: agregação de valor e rentabilidade de negócios. Belém: Embrapa Amazônia Oriental, 2019.
ARAÚJO, A. S.; ANJOS, D. R.; SILVA, R. S.; SANTOS, M. A. S.; MARTINS, C. M.; ALMEIDA, R. H. C. Análise socioeconômica de agricultores da comunidade quilombola do Abacatal, Ananindeua, estado do Pará, Brasil. Biota Amazônia, Macapá, v. 7, n. 1, p. 30-37, 2017.
CARDOSO, C. E. L.; SOUZA, J. S. Aspectos econômicos. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2000. (Circular Técnica, 37).
CASTRO, A. M. G.; LIMA, S. M. V.; GOEDERT, W. J. [et al.]. Cadeias produtivas e sistemas naturais. Prospecção tecnológica. Brasília: Embrapa-SPI / Embrapa-DPD, 1998.
CHAVES, Ana Ruth dos Santos; CASTRO, Roberta Rowsy Amorim de; MENEZES, Andreia de. A busca pela ascensão feminina no PDS Virola Jatobá, Anapu-PA. Revista Estudos Feministas, Florianópolis, v. 26, n. 1, e42742, 2018.
DA SILVA ARRUDA, Renata et al. Aspectos econômicos do cultivo de mandioca (Manihot esculenta Crantz) em diferentes tecnologias de produção no município de Tracuateua, Pará. South American Journal of Basic Education, Technical and Technological, v. 8, n. 2, p. 350-359, 2021.
DA SILVA NOGUEIRA, Amanda et al. Caracterização socioeconômica do sistema de produção de mandioca de agricultores familiares do Município de São Francisco do Pará. Research, Society and Development, v. 10, n. 13, p. e473101321355-e473101321355, 2021.
DA SILVA NOGUEIRA, Amanda et al. Caracterização socioeconômica do sistema de produção de mandioca de agricultores familiares do Município de São Francisco do Pará. Research, Society and Development, v. 10, n. 13, p. e473101321355-e473101321355, 2021.
DE LIMA ERAZO, Rafael; DE SOUSA SILVA, Lindomar de Jesus; DOS SANTOS PEREIRA, Henrique. Processos de trabalho na indústria familiar artesanal de farinha e goma de mandioca da região de Janauacá, Amazonas. Terceira Margem Amazônia, v. 3, n. 10, 2018.
DE QUADROS, Fernanda Gisele Santos; DE SOUZA GOMIDE, Igor. Aspectos socioeconômicos e ambientais da produção de farinha de mandioca na comunidade quilombola Amazônica do Cuxiú, Bonito/PA. Nature and Conservation, v. 14, n. 1, p. 55-61, 2021.
DE QUADROS, Fernanda Gisele Santos; DE SOUZA GOMIDE, Igor. Aspectos socioeconômicos e ambientais da produção de farinha de mandioca na comunidade quilombola Amazônica do Cuxiú, Bonito/PA. Nature and Conservation, v. 14, n. 1, p. 55-61, 2021.
DOS SANTOS, Marcos Antônio Souza; DE SANTANA, Antônio Cordeiro. Caracterização socioeconômica da produção e comercialização de farinha de mandioca no município de Portel, arquipélago do Marajó, Estado do Pará. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 7, n. 5, p. 23, 2012.
DOS SANTOS, Marcos Antônio Souza; DE SANTANA, Antônio Cordeiro. Caracterização socioeconômica da produção e comercialização de farinha de mandioca no município de Portel, arquipélago do Marajó, Estado do Pará. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 7, n. 5, p. 23, 2012.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. BRS Formosa: indicação de uso e características agronômicas. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2012.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. BRS Guirá: indicação de uso e características agronômicas. Brasília: Embrapa, 2021.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. BRS Kiriris: indicação de uso e características agronômicas. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2011.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. BRS Mari: indicação de uso e características agronômicas. Brasília: Embrapa, 2020.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. BRS Natalina: indicação de uso e características agronômicas. Brasília: Embrapa, 2021.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. BRS Novo Horizonte: indicação de uso e características agronômicas. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2013.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. BRS Poti: indicação de uso e características agronômicas. Brasília: Embrapa, 2020.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Vigna unguiculata (L.): importância e características agronômicas. Brasília: Embrapa, 2021.
ERAZO, R. de L.; SILVA, L. de J.; PEREIRA, H. dos S. Processos de trabalho na indústria familiar artesanal de farinha e goma de mandioca da região de Janauacá, Amazonas. Terceira Margem Amazônia, 2018.
FERREIRA, L. R. A mandiocultura e a produção de farinha: um estudo sobre a farinha produzida em Vitória de Santo Antão-PE. Revista Brasileira de Gestão Ambiental e Sustentabilidade, v. 2, n. 3, p. 175-186, 2015.
FIALHO, J. de F.; VIEIRA, E. A. Mandioca no cerrado: orientações técnicas. 2. ed. Brasília, DF: EMBRAPA, 2013. 203 p.
GOMES, J. C.; LEAL, E. C. Cultivo da mandioca para a região dos tabuleiros costeiros. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2003. (Sistemas de produção, 11). Disponível em: https://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Mandioca/mandioca_tabcosteiros/index.htm. Acesso em: 28 set. 2024.
GUIDUCCI, R. et al. Aspectos metodológicos da análise de viabilidade econômica de sistemas de produção. Brasília: Embrapa, 2012.
MODESTO JUNIOR, M. de S.; ALVES, R. N. B. Cultura da mandioca: aspectos socioeconômicos, melhoramento genético, sistemas de cultivo, manejo de pragas e doenças e agroindústria. Disponível em? <https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1056630/cultura-da-mandioca-aspectos-socioeconomicos-melhoramento-genetico-sistemas-de-cultivo-manejo-de-pragas-e-doencas-e-agroindustria#:~:text=Cultura%20da%20mandioca:%20aspectos%20socioecon%C3%B4micos,%20melhoramento>. Acesso em: 29 set. 2024.
JÚNIOR, Moisés de Souza Modesto et al. Produtividade de mandioca cultivada por agricultores familiares na região dos lagos, município de Tracuateua, estado do Pará. Ciência & Desenvolvimento, p. 57.
LIMA, I. F. et al. Aspectos climatológicos da precipitação no rendimento da mandioca (Manihot esculenta Crantz) nas mesorregiões do Nordeste Paraense e Metropolitana de Belém. Revista Brasileira de Climatologia, [S. l.], v. 32, n. 19, p. 658-683, 2023. DOI: 10.55761/abclima.v32i19.14620.
LOBO, Iudis Damasceno; DOS SANTOS JÚNIOR, Cezário Ferreira; NUNES, Aline. Importância socioeconômica da mandioca (Manihot esculenta crantz) para a comunidade de Jaçapetuba, município de Cametá/PA. Multitemas, p. 195-211, 2018.
LOBO, Iudis Damasceno; DOS SANTOS JÚNIOR, Cezário Ferreira; NUNES, Aline. Importância socioeconômica da mandioca (Manihot esculenta crantz) para a comunidade de Jaçapetuba, município de Cametá/PA. Multitemas, p. 195-211, 2018.
LORENZI, J. O.; DIAS, C. A. C. Cultura da mandioca. Campinas: Departamento de Extensão Rural, 1993. (p.p 41) [Boletim].
MONTEIRO, R. P. S.; NASCIMENTO, M. N. C. F.; SANTOS, J. C.; FILGUEIRAS, G. C. O perfil socioeconômico dos produtores de farinha de tapioca do distrito de Americano em Santa Izabel do Pará. Anais do Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural, Campinas, 2018.
SANTIAGO, A. et al. Práticas para produção de mandioca: por agricultores familiares na região do Sealba. 2023.
SEDAP (Org.). Agricultura familiar sustenta a produção de mandioca e a mesa do paraense. 2018. Disponível em: https://www.sedap.pa.gov.br. Acesso em: 28 ago. 2024.
ULTURA da mandioca: aspectos socioeconômicos, melhoramento genético, sistemas de cultivo, manejo de pragas e doenças e agroindústria. [S. l.], 11 jun. 2016. Disponível em:
VIDIGAL FILHO, Pedro Soares et al. (Ed.). Mandioca: do plantio à colheita. São Saulo: Oficina de Textos, 2022.
VIDIGAL FILHO, Pedro Soares et al. (Ed.). Mandioca: do plantio à colheita. São Paulo: Oficina de Textos, 2022.